flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За обвинуваченням щодо ухилення від призову на військову службу засуджено мешканця Драбівщини

01 травня 2024, 16:56

Драбівським районним судом Черкаської області розглянуто кримінальне провадження, за результатами якого винесено вирок, яким 29-річного мешканця селища Драбів Золотоніського району Черкаської області визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період) та призначено йому покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі, яке належить відбути реально.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов`язком громадян України. Ухилення від захисту Вітчизни в період воєнного стану під час військової агресії свідчить про підвищену суспільну небезпечність вчиненого кримінального правопорушення, оскільки створює загрозу для безпеки держави у сфері оборони, може призвести до підриву військової дисципліни, розлагодженості дій, спрямованих на захист суверенітету держави, що в умовах воєнного стану є неприпустимим. Захист Вітчизни під час воєнного стану набуває особливого значення, тому наслідки ухилення від військової служби в цих умовах через покарання повинні досягати такої мети, яка зможе запобігти вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженим, так і іншими особами.

З повним текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/118585967