flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні триває боротьба з корупцією

04 жовтня 2016, 08:40

           В Україні триває боротьба з корупцією, про що свідчить прийняття низки нормативно-правових актів і утворення нових спеціалізованих органів державної влади.

Як відомо, 14 жовтня 2014 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про Національне антикорупційне бюро України», який набрав чинності 25 січня 2015 року. 16 квітня 2015 року Указом Президента України було утворено Національне антикорупційне бюро України.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» Національне антикорупційне бюро України є державним правоохоронним органом, на який покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, віднесених до його підслідності, а також запобігання вчиненню нових.

Завданням Національного бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці.

Відбуваються зміни і у Генеральній прокуратурі України. Так, у відповідності до вимог Закону України «Про прокуратуру» наказом Генерального прокурора України Віктора Шокіна від 22 вересня 2015 року у структурі Генеральної прокуратури України утворено Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, яка буде діяти на правах самостійного структурного підрозділу. Відповідно до законодавства її структуру та штатний розпис погоджено із директором Національного антикорупційного бюро України. 30 листопада 2015 року Генеральний прокурор України, ознайомившись з рекомендаціями конкурсної комісії, своїм наказом призначив на посаду заступника Генерального прокурора України керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про прокуратуру», на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру покладаються наступні функції:

1) здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування Національним антикорупційним бюро України;

2) підтримання державного обвинувачення у відповідних провадженнях;

3) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, передбачених цим Законом і пов’язаних із корупційними або пов’язаними з корупцією правопорушеннями.

Таким чином, на даний час, державою створені всі передумови для ефективної боротьби з корупцією в Україні.