flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Цивільному процесуальному кодексі України народних засідателів замінять на присяжних

24 лютого 2017, 11:53

            Проект Закону про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України, щодо розгляду справ за участю присяжних № 5271 був прийнятий Верховною Радою України за скороченою процедурою 09.02.2017 року та направлений на підпис Президенту 21.02.2017 року.

          Документ складається з двох розділів. Перший розділ передбачає внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України, відповідно до яких у частині другій статті 18 слова «народних засідателів» замінено словом «присяжних».  У пункті четвертому частини першої статті 51 слова «професійні судді, народні засідателі та присяжні» замінено на «професійні судді та присяжні». У частині четвертій статті 234 слова «народних засідателів» замінено словом «присяжних». Ці зміни поширюватимуться і на розгляд справ, провадження у яких відкрито до набрання чинності цими змінами.

          Другий розділ регулює порядок набрання чинності Законом. Закон набуває чинності з дня його опублікування і застосовується до справ, провадження у яких відкрито після набрання чинності цим Законом.